Sten i siden – Mikael Niemi
Piratförlaget 2023
Niemi är en lättläst författare med förmåga att bygga spännande berättelser. Hans senaste bok är inget undantag.
Boken skrivs fram genom en fattig torparfamilj i Tornedalen under trettiotalet och han hoppar mellan tre olika decennier. Inledningen är i nutid där han på ”Nesserskt” vis planterar en möjlig fråga om ett brott kan ha begåtts. Skelettdelar hittas i en torvmosse.
Saxat ur Baksidestexten:
Under ett grävarbete på myren utanför Pajala hittas några förmultnade kvarlevor. De tycks ha legat där mycket länge, och visar sig snart ha mänskligt ursprung.
Spåren leder generationer tillbaka till en avlägsen, hårdare tid då arbetarna i Tornedalen reste sig ur sitt armod och började kräva rättigheter. Vi möter en fattig torparfamiljs liv, deras drömmar, stolthet och konflikter då vägen skulle byggas genom Pajalas skogsmarker.
I Uppsala får en kvinna en av sina återkommande syner. Något drar henne norrut, till faderns uppväxttrakter. Är det förfädernas röster som hörs ropa? Mikael Niemi berättar med värme om sitt Tornedalen, om människorna och naturen och om de som gått före och kämpat för sin plats på jorden.
Huvuddelen av boken gestaltar han mästerligt de påvra förhållanden som torparna levde under, men även hur man till slut vågar ta upp kampen mot överheten. Den visar också på hur spänningar inom de egna leden kan växa fram, hur familjer splittras under den pågående strejken mot vägföreningen. Efter halva boken var jag tvungen att slå upp om fonden med strejk var påhittad, men det visade sig att den hade ägt rum.
Att växla mellan olika tidsperioder kan vara svårt att hantera utan att det blir rörigt, men Niemi löser det galant. Han använder konsekvent familjen som grund och låter ättlingar knyta ihop historien, att ge en förklaring vad som skedde. Titeln? Ja, svaret kommer mot slutet och har koppling till inledningen av boken.
Till formen påminner den om arbetarförfattarna från samma period som handlingen utspelas, och det är inget dåligt betyg.
Sammanfattningsvis en av de bättre böckerna jag läst i år.