Boken är skriven av Snezana Bozinovska, grävande journalist nu verksam på SVT. Jag kom i kontakt med boken och dess författare på Styrsö Bokmässa i november, vi hamnade bredvid varandra på var sitt bokbord. Slumpen alltså, jag hade sannolikt aldrig upptäckt boken annars. Det var tur för det är en mycket välskriven och berörande bok utgiven på Nordstedts 2021.
Den handlar om Ester och Leon Rytz som var barn när de tvingades till några av de mest ökända koncentrationslägren under andra världskriget. De miste allt: sina familjer, sitt land, sin ungdom. Mot alla odds lyckades de överleva avrättningar, slavarbete, sjukdomar, svår svält och till och med dödsmarschen från lägret. Oberoende av varandra hamnar de i Borås, möts och bildar en gemensam framtid i Sverige. Själv är jag bördig från Borås så blev även en del intressanta återblickar i Textilstadens nutidshistoria.
Genom åren har jag läst en hel del om kriget och förintelsen, men inte förr läst en sammanhållen berättelse utifrån personer som överlevde. Skrämmande läsning, det var svårt att läsa mer än några kapitel varje gång, det var så brutalt. Med Ukraina och Gaza i fonden kryper det ännu närmare.
En eloge till Snezana som åstadkommit detta.